Prijs Euro 9,50
2e druk 2009
96 pagina's ringband

 

Fietsen vanuit Zutphen
9 fietsroutes met een groot aantal verlengingen en inkortingen 

Zutphen, de poort naar het Oosten

Het is zo’n duizend jaar geleden ontstaan op een hoger stukje rivierduin naast de rechter oever van de IJssel, op de plaats waar de Berkel, vanuit het oosten stromend, in de IJssel uitmondt. Archeologische vondsten hebben echter aangetoond dat er al in 700 na Christus sprake was van een nederzetting.

Geografisch gezien lag de stad op een uitstekende plaats en groeide uit tot een belangrijk handelscentrum. In 1196 kreeg Zutphen stadsrechten van de graaf van Gelre. In de 14e eeuw werd de stad ommuurd en werd daarmee een belangrijke vestingstad. Al spoedig trad Zutphen toe tot de Hanze - en werd daarmee een Hanzestad. 

In de 16e eeuw ging het met Zutphen achteruit. De langdurige strijd van de hertogen van Gelre tegen Karel V, de koning van Spanje, eiste zijn tol. De concurrentie van de Hollandse steden deed zich voelen en de macht van de Hanze verzwakte. In 1583 viel Zutphen in handen van de Spanjaarden maar werd acht jaar later weer heroverd. Zutphen bleef daarna als hoofdstad van de Graafschap (het gebied oostelijk van Zutphen) een belangrijke stad.
In de woelige tijden van de revolutie voor de komst van Napoleon had de stad het niet gemakkelijk. Tijdens de Franse overheersing werd er opnieuw behoorlijk huisgehouden door de bezetter. Zutphen raakte haar stadsrechten kwijt en bleef een kleine, maar voor haar omgeving belangrijke stad.

Pas in de 19e eeuw is de groei van Zutphen langzaam op gang gekomen. Ondanks de zware beschadigingen in de Tweede Wereldoorlog zijn er veel historische monumenten bewaard gebleven. Zutphen is een kleine stad gebleven, maar heeft een centrum dat meer dan de moeite waard is. 
Ook de omgeving is bijzonder gevarieerd. Natuurlijk is er de IJssel met haar brede uiterwaarden en het pittoreske rivierfront van de stad. Aan de overzijde ligt de uitgestrekte Veluwe. Meer naar het oosten begint de Achterhoek met vele kasteeltjes en afwisselende landschappen. In het noorden is er de Gorsselse heide en ligt de Hanzestad Deventer, en in het zuiden liggen de oude stadjes Bronkhorst en Doesburg. 
Kortom, genoeg voor een aantal mooie fietstochten.


Info

Alle fietsroutes in dit boekje beginnen op het NS-Station van Zutphen
Het routeboekje is voorzien van heldere digitaal getekende kaarten en ruim geïllustreerd met kleurenfoto's.

Het boekje is in Zutphen te koop bij:
de VVV en diverse boekhandels
via de E-shop van de Stichting Recreatief Fietsen onder de knop bestellen.
Prijs € 9,50
96 pagina's met een praktisch ringbandje bijeengebonden

De 9 fietsroutes 

1. Rondom Zutphen (61.1 km)
Deze route laat de fietser kennismaken met de directe omgeving van Zutphen. Zo voert de route onder andere door het landgoed Hackfort, de Gorsselse Heide, langs de uiterwaarden van de IJssel en langs Brummen en Bronkhorst. Er is een inkorting mogelijk tot 35.3 of 28 km.

2. Doesburgroute (57.7 km)
Hier fietst men langs een andere route langs Brummen en Bronkhorst, en verder langs de IJssel naar het oude stadje Doesburg. Over het nieuwe fietspad langs de Oude IJssel gaat het terug via Laag-Keppel, Steenderen, Baak en Wichmond naar Zutphen. Er is een inkorting mogelijk tot 27.1 km.

3. Paleis Het Looroute (74.4 km)
Deze route voert helemaal rondom Apeldoorn en langs Paleis het Loo. Door de Voorster Klei gaat het eerst naar Voorst en vervolgens naar het recreatiegebied Bussloo. Via Teuge en De Vecht wordt het Apeldoorns Kanaal ten noorden van Apeldoorn bereikt. Dit kanaal wordt gevolgd tot aan de rand van Apeldoorn, waarbij men langs paleis Het Loo de bossen in rijdt, in de richting van Hoog Soeren. Langs Berg en Bos en het Order Bos, waar ook vele bekende attracties te vinden zijn, bereikt men de boswachterij Uchelen & Hoenderloo, ten zuiden van Apeldoorn. Langs Beekbergen en een stukje Apeldoorns Kanaal wordt door een weids landschap naar Empe gereden, en verder naar Zutphen.

4. Loenermarkroute (50.2 km)
Door de Vrijenberg met zijn waterval en het Loenensebose Voorsterbeek gaat deze fietstocht naar de Loenermark, het bosgebied op de Veluwezoom ten zuiden van Apeldoorn. Via Loenen en Eerbeek en langs landgoed het Leusveld leidt de route weer terug naar Zutphen. Er is ook een inkorting mogelijk tot 36.6 km of een verlenging door het Deelerwoud tot 67.4 km

5. Tien Kastelenroute (50.5 km) 
Deze route leidt langs tien van de vele kastelen, havezaten en landhuizen die de Achterhoek rijk is: Huize de Voorst, Het Velde, Den Bramel, De Wildenborch, De Wiersse, 't Medler, Het Onstein, De Kieftskamp, Kasteel Vorden en Kasteel Hackfort  De route kan verlengd worden naar het landelijke Ruurlo tot 55.3km.

6. Lochemroute (41.2 km)
Deze route verkent het stroomgebied van de Berkel tussen Zutphen en Lochem. Hierbij worden landgoederen doorkruist als de Voorst, 't Nijerhuis en Ampsen bij Lochem. Langs Lochem en de Berkel een aantal malen overstekend wordt de weg  terug naar Zutphen gevonden. 

7. Hessenwegroute (59.2 km)
Door Brummen, Bronkhorst en Steenderen komt men in Drempt aan. Langs Hoog- en Laag-Keppel en over de Hessenweg door de Kruisbergsbossen fietst men weer noordwaarts naar Wichmond. Via Bronsbergen wordt Zutphen weer bereikt. Er is een inkorting tot 53 km mogelijk.

8. Posbankroute (55.0 km)
Deze route gaat aan de overzijde van de IJssel langs vele landgoederen en een aantal kasteeltjes naar de Veluwezoom. Gestaag klimmend vervolgt de route dan via de Carolinahoeve naar de Posbank. De terugweg verloopt door de Onzalige bossen naar Eerbeek. Langs Empe en het natuurgebied de Overmars wordt Zutphen weer bereikt. Er is een inkorting opgenomen tot 48.5 km.

9. Deventer en Dorthroute (48.3 km)
Door de uiterwaarden van de IJssel en langs het Ooievaars Buitenstation bij Gorssel gaat deze route naar Deventer. Over de kade van deze Hanzestad gaat het dan zuidwaarts naar de Oxerhof en Kasteel Dort. Via de Gorsselse Heide wordt het Twentekanaal opgezocht en even verderop langs Huis ten Dam Zutphen weer bereikt. 
Er is een inkorting opgenomen tot 39.2 km.