Update per 1-3-2016

Met dank aan Piet le Feber, Ellen van Hooff en Jean-Pierre Coumans, Anneke en Nol Goedhart, Michiel van Dam, Marjan Klein Leugemors en Flip Nieuwenhuize.

Algemeen
Trekhaakdragers op de auto zijn in Portugal officieel niet toegestaan.
De Ecovia do Algarve die einde 2011 op papier klaar zou zijn is nog altijd niet voltooid! Van het vliegveld naar Faro en dan verder naar Tavira is het prima te volgen. Van Tavira verder oostwaarts naar Monte Gordo is de Ecovia soms heel goed aangegeven, soms stopt het gewoon.
In het westen tussen Vila do Bispo en Lagos is het soms ook nog lastig te vinden met bijv een steile onverharde klim bij Burgau.Tussen Lagos en Portimão ontbreekt de route nog volledig.
De route wordt op diverse wijzen aangegeven: een fietser op het wegdek om de 20 meter of een blauwe doorgetrokken lijn op het wegdek, gele paaltjes met dezelfde fietser en blauwe wegwijzers. Het moeilijke is dat soms volstaan wordt met gele paaltjes en bij een kruising het volgende paaltje rechtdoor, maar ook linksaf of rechtsaf kan staan. In de steden en op veel plaatsen zien de Portugezen de met verf van de rest van de weg afgescheiden Ecovia  vooral als een makkelijke manier om te parkeren. Je mag concluderen dat het hele project zeer matig geslaagd is en vooral een gemiste kans is!
Op
http://nl.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1224468 is een prima GPS-track te vinden.
Fietsverhuur en fietsenmakers
Een van de grootste fietsverhuurbedrijven en daarnaast gespecialiseerd in Cycling & Walking Holidays is Megasport (www.megasport.pt), gelegen op het industrieterrein bij Loulé Centro Industrial Nascente, Area C, Lote 6E, 8100-272, Loulé, tel: +351 289393044.
Aan de N125 bij de kruising/ afslag naar Quarteira (Quatro Estradas bij het gehucht Cascalheira) ligt Bikeland, de beste
fietsenzaak van de Algarve en gespecialiseerd in racefietsen en MTB's. www.bikeland.pt Het ligt ongeveer 1 kilometer vanaf het kruispunt richting Albufeira. Bikeland is dealer van o.a. Trek, Scott en Orbea. Men verhuurt zowel racefietsen als mountainbikes, die net als door Megasport geleverd en opgehaald kunnen worden in de wijde omgeving. Zeer goede service biedt fietsenzaak G-ride in Portimão èn in Faro. Estrada de Monchique ter hoogte van café Gil in Portimão of Urbanização S. Luís Edificio C, Loja 4 in Faro. Zie http://www.g-ridebike.com. In Faro is bij het Jumbo-winkelcentrum aan de rand van de stad een grote outdoor winkel (Decathlon) gevestigd.

Traject 1
Overnachtingstip in Faro is Hotel Monaco. Ligt dicht bij het vliegveld en je kan je fiets veilig stallen. Lage prijs.
Het loont 8 km voorbij Loulé even de afslag naar Querença te nemen om na 1.5 km klimmen te verpozen op het fraaie witte kerkpleintje. Het caféterras van Dona Rosa is er aangenaam en het naastgelegen Restaurante de Qurença heeft recentelijk een facelift gekregen. Overnachten kan worden aanbevolen in de Quinta Monte dos Avos (appartement en B&B), Rua da Eira, Varzea de Querenca, Tel: +351(936)616222
Naast de adressen in de gids is in Mertola ook Hospederia Rita een goed (en betaalbaar) overnachtingsadres voor fietsers. Hospederia Rita is bewegwijzerd.(
http://www.hospedariarita-mertola.com/ )
Traject 2 
De ECEAT camping van Mina de São Domingos ligt vóór Montes Altos en wordt als primitief ervaren. Er zijn geen winkels in de buurt.
Mogelijk wordt op termijn ook het laatste deel van de onverharde weg naar Pulo do Lobo geasfalteerd. Er is een mix van zand en steenslag gestort en ook is al een brug aangelegd over de Ribeira de Limas.
Behalve de al in de gids genoemde eetgelegenheden kan ook
Restaurante Marisqueira A PISCINA net buiten de camping van Serpa worden aanbevolen.
Traject 3 
Het vermelde pension
Solar de Sao Bento in Mourão is een aanrader. 
Traject 4 
Het bezoeken van de marmergroeve bij Pardais (tussen Alandroal en Villaviçosa) kan worden aanbevolen.
Er is niet langer een kamer voor B&B beschikbaar op Camping Rosário van
Ernst Hendriksen en Enrica Audero. De camping is wèl al open vanaf 2 januari (tot 1 oktober)
De camping in Elvas is geopend van 1/4 tot 15/9
Traject 11 
De Zona Acampada is verdwenen. Estalagem do Guadiana is een aanrader.
Traject 12
Even ten oosten van Moncarapacho bevindt zich de B&B O Tartufo van Nederlandse eigenaars: Theo Hordijk, Sitio do Gião 41-H, 8700-074, Moncarapacho. Tel: 00351-289791218.
www.otartufo.com
Traject 14
De camping  Vale da Telha bestaat niet meer.
Een fraaie dagtocht is het rondje Vale de Telha, Arrifana, Vales.
Traject 16
De camping in Zambujeira do Mar opent i.t.t. wat in de gids staat pas op 1 april.

Een mooiere route voor het eerste deel is het witte weggetje parallel aan de N120 naar Maria Vinagre.
In Cercal kan van half oktober tot eind maart gekampeerd worden bij Gerda en Pedro, op de Rua Bica Santa. Tel. in Portugal : 963877478.Vanuit Nederland : 00351.963877478.Mobiel : 0031-(0)620024210.De prijs per nacht bedraagt € 5.= (tent) Inclusief elektra en douche.
Traject 17
In Santa Clara-a-Velha zijn beide restaurants gesloten. Er is nog een snackbar naast de benzinepomp die broodjes verkoopt. Bij particulieren zijn kamers te huur.
Traject 18
In Corgo do Pardieiro op enkele km van São Martinho das Amoreiras en vlakbij Amoreiras Gare ligt het natuurterrein Corgo do Pardieiro. Er zijn kampeermogelijkheden en een appartementje voor 2 personen. Nederlandse Eigenaars. Zie
www.alentejo.nl 
Traject 19
Extra aanwijzing voor begin in Santiago: Aan het eind van de hoofdstraat rechtsaf.
Traject 20
Extra aanwijzing voor begin in Santiago: Aan het eind van de hoofdstraat linksaf met de bocht mee tot plantsoen, dan met de bocht naar rechts.
Traject 21
Alternatief over rustige binnenweg is de weg tussen Sta. Catarina naar Alcaçovas en dan verder de N257 en N380
 

Drukfouten in de gids:
Op kaart 5 ontbreekt het laatste stukje van route 14 en op kaart 14 ontbreekt het begin van route 21
Op de overzichtskaart op de achterflap staat wel routenummer 15, maar de route zelf tussen Aljezur en Silves via de Serra de Monchique is niet ingetekend. Zie kaart 5 voor de route.
Op het flapje van de omslag ontbreken in het overzicht de trajecten 21 t/m 23. Zie daarvoor de inhoudsopgave.

Aanvulling of alternatief
Tot slot heeft Michiel van Dam nog een aantrekkelijke route langs de kust van de Algarve vanuit het overbekende Albufeira:
Verlaat Albufeira bij de Marina, richting Vale da Parra. Na een paar honderd meter linksaf en steil omhoog naar São Rafael. De weg blijven volgen tot Galé, daar rechtsaf, borden Vale da Parra en Pera volgen. Nog voor Pera afslaan naar Armação de Pera. Via de boulevard richting Porches; de weg gaat vals plat omhoog. Bij de afslag o.a. Senhora da Rocha en Benagil linksaf. Nu volgt het aantrekkelijkste gedeelte van de route, die in Carvoeiro eindigt. Nauwelijks verkeer, enkele pittige klimmetjes.
Waar de weg in Benagil omlaag duikt met 17% staat rechts het uitstekende restaurant O Littoral, populair bij Engelse pensionados. Onderaan die kuitenbijter - fiets er maar eens tegenop - is het inhammetje waar de vissers- en excursieboten op het droge liggen. Een verplichte stop, zeker als bij vloed de schuimende golven binnenrollen. En bij eb opent zich links een intiem strand. Om bij het dorpje Benagil te komen, bovenop de kliffen, mag je je klimtalent aanspreken. Er is in Benagil verder niets te doen, dus rustzoekers kunnen er een huisje huren. Vijf kilometer verder ligt het vriendelijke Carvoeiro, waar het centrale plein direkt aan het strand grenst. Totale afstand zo'n 30 kilometer over prima asfalt. En vijftien kilometer recht naar het noorden trappen en je bent in de mooiste stad (volgens mij) van de Algarve. Inderdaad, Silves.