Fietsen in Ierland
Update per sept 2008

Met dank aan Albertine de Jong, Jan Ziers, Jeffrey Bones, Ingrid Driessen, Dick Hagen, Peter en Alma Sargentini, Engbert van Es, Harry Lammertink, Herman Schuurman, Wilma Kalsbeek , Tim van Os en Herman en Lies Wolting en Flip Nieuwnhuize

Algemeen: Wie naar Dublin vliegt  met bijv. Ryanair kan gemakkelijk een fiets meenemen (kosten ongeveer 50 euro). Je kunt vanuit Dublin naar elk willekeurige plaatsje met Bus Eirran. Dit is erg goedkoop (Enkeltje Dublin - Donegal kost 7,50 euro, duurt 4.5 uur) De fiets mag gratis mee in het bagageruim.

Traject 1
De Camping in Annacarriga is in 2006 opgeheven.

Traject 2
De Camping in Portlaoise (Kirwan's C&C) is opgeheven.

Traject 5
De camping van Bettystown is niet meer voor trekkers toegankelijk. In Slane kun je kamperen (met trekkerskeuken) achter het Farm Hostel; het hostel ligt aan de route even voorbij Slane (een prima eerste overnachtingsplek na vertrek vanaf het vliegveld van Dublin in noordelijke richting)

Traject 6
Ook de camping van Shercock is niet meer voor trekkers, helaas. De wegen op dit traject zijn inmiddels sterk verbeterd.

Traject 7
De camping in Lisnarrick is niet aangenaam; te groot en te druk. Het weiland van Loane Eden Caravan Park bij Kesh is door anderen positiever ervaren dan in de gids vermeld.

Traject 9
Twee pontjes van en naar het schiereiland zijn hier het vermelden waard: Het Rathmullan- Buncrana pontje naar Inishowen Peninsula vaart alleen in de zomermaanden juli en augustus. Het pontje Greencastle - Magilligan naar Noord- Ierland vaart altijd.

Traject 11
In Church hill kan -met toestemming- langs het meer ‘wild’ gekampeerd worden in een groot veld met hoog gras.

Traject 12
Bij het hostel Derrylahan te Kilcar kan heel aangenaam gekampeerd worden; er is een trekkerskeuken voor kampeerders. The Ritz Budget Accomodation in Killybegs is een aanrader; self-catering kitchen e.d.

Traject 14
De camping in Easky is helaas opgeheven! Het Hostel ‘The Blind Brook’ (niet opgenomen in de gids) 3 km ten noordoosten van Ballina is een puinhoop.
Ballina: De fietsenmaker Gerry's Cycle Centre heeft zijn zaak beeindigd. Nu is er een fietsenmaker in het centrum (Pearse street): Hopkins &Sons.
Drie kilometer ten Westen van Ballina ligt een camping met uitstekende voorzieningen voor trekkers ( ruime trekkers keuken en slecht weer accommodatie): "Belleek Caravan en Camping Park".

Traject 16
Galway: het City Hostel bestaat niet meer.
Ook de camping in Carraroe bestaat al een tijdje niet meer. Als alternatief is er is een goede B&B aan de Coast Road bij Tina Donoghue.
De camping van Westport is duur en weinig aanbevelenswaardig. B&B is hier een beter alternatief. 

Traject 17
Achter het hostel te Letterfrack kan in de tuin gekampeerd worden; het afnemen van een ontbijt is in de prijs inbegrepen. 
De camping op de weg van Kilkieran naar Derryrush bestaat niet meer en ook het hostel in Carna is niet meer.
Speciale overnachtingstip van Engbert van Es in Carna vanwege prachtige ligging en zeer gastvrije mensen: B&B Teach na Trá, Callowfeenish, Carna. tel: (00)353(0)9532259, [email protected] www.teachnatra.com 
Op http://www.connemara.net/photography/index.aspx?photographer=21 zijn sfeervolle en vaak nostalgische plaatjes van Connemara te bekijken.

Traject 18
Mijd het kamperen in het Bank Holiday weekend (weekend en eerste maandag in augustus) op de camping van Inishmore; veel lawaai en dronken Ieren.
Liscannor: er is een kampeergelegenheid bij het Hostel met gebruik van faciliteiten van het Hostel.
Gallway: Het City Hostel met kampeergelegenheid bestaat niet meer; je bent aangewezen op CC parks langs de kust.
De Celtic fietsenmaker in Galway bestaat niet meer, wel is daar nu een Hostel

Traject 19
Shannon Airport: Op 1 km afstand van het Bunratty Castel ligt het Bunaratty CC park. Dit ligt op een km of 8 van Shannon Airport. Zie ook http://homepage.tinet.ie/~bunrattycamping/
Het hostel An Oige hostel in Limerick is opgeheven. Je kunt nu slapen op de campus bij de universiteit (Summerville hostel)
Het hostel in Ennis is in 2007 wegens restauratie gesloten.

Traject 20
De camping in Cork bestaat niet meer. Wel is er een camping in Blarney, zo'n 800 meter buiten dit dorp. Kan tevens de beroemde Blarney stone gekust worden. Voor degene die naar Cashel (20km van Tipperary) wil om b.v. de Rock of Cashel te bezoeken, is er een leuke Lodge met kampeergelegenheid met keuken aan de voet van het kasteel.

Traject 23 
Camping "Wheel Inn" te Curryglass bestaat al een paar jaar niet meer.
Verderop bij Adrigole is sinds een paar jaar een camping met B&B: "Hungry Hill Lodge", Adrigole, Beara
Tel: 027 60228 fax. 027 60270, e-mail: [email protected]
Een mooie camping met een klein restaurantje en een ruimte waar je zelf kan koken.
Het  Beara Hostel in Castletownbere met kampeergelegenheid bestaat niet meer. Voor kamperen ben je aangewezen op de camping bij de Golfbaan 5 km voor Castletownbere. Er is overigens wel een Hostel zonder kampeergelegenheid in het centrum en een VVV.

Traject 25 
Er is sinds ruim een jaar nu ook een echte officiële bewegwijzerde Ring Of Kerry fietsroute die voor 70% de hoofdwegen mijdt. De eigenaar van camping Mannixpoint in Caherciveen (zie de gids) kan je alles over de nieuwe route vertellen. Ook is via hem een excursie naar de beroemde Skellig eilanden af te spreken!

Traject 26
Het veer over de Maine dat op de kaart staat ingetekend is uit de vaart. 
Nieuwe camping Tralee: Woodlands Park****, Dan Spring Road, Tralee, tel: 066-7121235. De sterren zijn op zijn plaats. De camping is duidelijk nog in ontwikkeling maar met name de sanitaire voorzieningen en standplaatsen zijn zeer goed.

Traject 27
De camping Parklands Holiday & Camping Park in Ballybunion accepteert geen tenten en ook op de andere caravanparks ben je niet welkom.Wel is er net buiten het dorp een B&B gerund door een heel aardige vrouw (Doon house).

Traject 28
De op de kaart aangegeven camping aan de Shannon bestaat niet meer.
In Tarbert is er geen kampeergelegenheid meer bij het Hostel. Er zijn ook geen campings in de buurt. Voor degene die via de zuidzijde naar Shannon Airport of Limmerick fietst is er een mooie natuurcamping bij Kilcornan.
 Shannon Airport: Op 1 km afstand van het Bunratty Castel is het Bunaratty CC park. Dit ligt op een km of 8 van Shannon Airport.