Update per 21-6-2004


Met dank aan Eric en Saskia van Kempen, 
Aimé Truyens, Christ Otten en Paul Kloeg de volgende aanvullingen:

Algemeen:
Websites met info over de veerverbindingen Livorno-Bastia en Calvi-Nice:
www.corsicaferries.com 
www.mobylines.com
www.sncm.fr

Site met veel info over Corsica: http://corsica.pagina.nl

Pagina 38
Ook Porto Torres heeft bootverbindingen met Corsica (Ajaccio en Propriano) waardoor dus een Sardinië-route mogelijk is die zowel aan het begin- als aan het eindpunt bootverbindingen heeft met Corsica.

Traject 1C
Het gite-adres in Bisinao heeft een prima (en goedkope) keuken met gebruik van veel zelfverbouwde produkten: logies, diner en ontbijt kostte 180 franse francs (f 60), incl. de zelfgestookte (en prima) eaux-de-vie bij de koffie na. 

Traject 3D
Het wegdek van Solenzara naar de Col de Bavella is alleen op het onderste gedeelte nog slecht te noemen en dan niet eens uitzonderlijk slecht. Eenmaal de klim echt begint zijn er geen problemen meer tot op de pashoogte.

Traject 4A, 
Vlakbij de top van de Col de la Vaccia is een Gîte de France waar op het erf evt. plaats is voor een tentje.
Bij de refuge op de Col de Verde kun je perfect kamperen, beter dan de gratis plek in Ghisoni. Wel zorgen dat je eigen eten bij je hebt. Bier en koffie kun je wel krijgen. Een warme hap als je geluk hebt en er wat is.
Tegenwoordig heeft Zicavo wel een camping, zo'n 1 á 1,5 km buiten het dorp richting Cozzano; ook boven op de Col de Verde is bij de gite een kleine camping. De afdaling van de Col de Verde is sterk verbeterd. 

Traject 5A
Camping Aire Naturelle M. Filippi ligt 1 km ten zuiden van de Col de Serra aan de N193, dus niet aan de route. Leuke camping  vlakbij station met sportief publiek.
Corte heeft nu 7 campings en 11 hotels; de naam van één van de gunstig onderaan de stad gelegen campings is niet 'U Sognu' maar 'Restonica'. 

Traject 6A
De Camping à la Ferme De Griggione in Ponte Leccia heeft een aardige campingbaas en redelijke douche maar is verder sterk verwaarloosd.

Traject 6C
Langs de Gorges de la Restonica heeft men uiteindelijk gedaan waar men al lang aan dacht. Aan de camping Tuani wordt de weg afgesloten om 14 u 30. Vanaf dat moment kunnen er alleen nog auto's naar beneden komen. In principe is dit zo tot 18 u, maar de organisatie is op zijn Corsicaans. Als ze het beu zijn halen ze de slagboom weer naar omhoog en zijn ze weg. Als je in de zomer dus naar boven wil is het best dat je rond 13 u aan de klim begint. Vanaf het steilste stuk mogen er dan toch al geen auto's meer door omdat de parkings vol zitten. Je kan dan kort na 14 u 30 afdalen en hebt dan geen last van tegenverkeer. Op dat moment zullen er trouwens ook nog niet zoveel wagens afdalen. Alleen voor de gratis pendelbusjes moet je uitkijken (die rijden vanaf Ghirasioiu) want die mogen wel door de slagboom. Een nadeel aan deze methode: dat is het warmste moment van de dag. 

Traject 6C
De weg door de Gorges de la Restonica is - op het beginstuk in en bij Corte na - helemaal opnieuw en prachtig geasfalteerd De camping na 5,5 km heet niet 'Restonica' , maar 'Tuani'. De suggestie om de beklimming pas laat in de middag te doen en tegen de avond af te dalen zou ik zelf liever vervangen door: doe de beklimming vroeg in de ochtend, want dan is de temperatuur nog niet zo hoog en het aantal auto's gering; afdalen kan dan aan het eind van de middag. In de tussentijd kan er prima gewandeld worden. 

Traject 6D, 
Deze route kun je eventueel onderweg afbreken bij Lozzi. 3 KM van de hoofdweg (en de nodige meters klimmen) ligt net voorbij Lozzi een kleine camping met een uitzicht om van te watertanden. Je kunt hiervandaan prachtige wandelingen maken en 's avonds wordt de oven opgestart en kun je verse pizza krijgen. Zeker een aanrader.
Tegenwoordig is boven op de Col de Vergio wel een (zeer eenvoudige) uitspanning, waar wat eten en drinken te verkrijgen is en waar stoelen en tafels staan om uit te rusten.

Traject 7B
Vanuit St Florent is het een zeer goede en mooie rit naar de Gorges van de Asco via Murato en dan de D5 blijven volgen, zeer stille smalle wegen, en vanaf deze kant is de Col de Bigorno zeer goed te doen. Vanuit het zuiden is het laatste stuk naar de Col minder aan te raden, kaal, stijl en vooral met wat zon bloedheet. Het laatste stuk via de B105 gaat nog even flink op en neer, maar met een prachtig uitzicht op Ponte Leccia. Je mist op deze manier alle drukke N wegen.
Let wel op dat je in Oletta eten inslaat, Murato heeft enkel een cafeetje.

Traject 10
Let op: De camping die genoemd wordt bij Morsiglia (L'Isulottu) is dezelfde als die van Centuri-Port en ligt dus 1.5 km van Centuri-Port

Traject 11A 
De drukke hoofdweg N197 kan tegenwoordig waar mogelijk maar beter gemeden worden door gebruik te maken van de beschrijvingen van route 11B  door de Balagne.
In omgekeerde richting dus Calvi - St. Florent kan deze weg grotendeels als volgt worden vermeden: Als je net voorbij Lumio de D71 pakt en vervolgens na een klein klimmetje bij Cateri komt blijf je vervolgens tot aan Belgodere op ongeveer dezelfde hoogte met prachtige uitzichten over de Balagne. Hiervandaan via de oude N197 naar de kust en een klein stukje afzien op de drukke weg tot aan de afslag naar de Désert des Agriates. Zie voor nadere details route 11B!
Ook Lozari kent een hotel (Les Mouettes, 2 km richting Belgodere aan de N 197). Het hotel is wel duur (425 Franse francs voor een kamer), maar heeft een prachtige tuin en zwembad; daar staat een zeer sikkeneurige hoteleigenares weer als minpunt tegenover. 

Traject 11B
De route vanaf Calvi naar Montemaggiore is verkeerd op de Michelinkaart ingetekend, nl. over de 451 i.p.v. de D 151. 

Traject 12
Calvi-Porto. 
Het door de FFCT aangeraden hotel Bon Acceuil in Porto kan door Christ Otten niet worden aangeraden. Zo is de fietsgarage een klein, laag en heet opberghok van allerlei hotelspullen; Verder deugde er nog veel meer niet, zoals:
* geen mogelijkheid te telefoneren (noch op kamer, noch elders);
* ongelooflijk lawaai van ventillatie-installatie als de keuken open is (slapen / uitrusten onmogelijk);
* schamele kamers voor relatief hoge prijs  
* ongeïnteresseerd personeel.
Camping Bussaglia in Serriera is gesloten.

Traject 13 a (en 1a)
Let op: Camping U Prunelli en Benista die genoemd worden bij Porticcio liggen tot wel 6 km voor P.!
Het laatste stuk van de N196 vóór de D55 is nu verboden voor fietsers. Bordjes volgen voor fietsers en wandelaars over een soort industrieterreintje!