ISBN 90 6455 353X
Prijs: Euro 14,75
2e druk 2001

Uitverkocht, er komt voorlopig geen herdruk. 

Fietsen in Andalusië

Wanneer hagel en sneeuw op onze breedtegraad het fietsen nog tot een weinig benijdenswaardige onderneming maken, kan in Andalusië al temidden van miljoenen zonbeschenen olijfbomen onbekommerd worden rondgetoerd. Buiten de midzomermaanden juli en augustus die alleen zijn weggelegd voor de zéér hittebestendigen, leent Andalusië zich het hele jaar rond voor aangename fietsvakanties.

Deze fietsgids bevat bijna 3000 kilometer aan routes onderverdeeld in 30 trajecten die samen een grofmazig netwerk vormen dat alle 8 provincies van Andalusië bestrijkt. Zo voeren de routes de fietser weg van de hectische Costa del Sol tot de rustgevende groene bossen van de Serranía de Ronda, van de vogelrijke moerassen van Doñana tot in de half-woestijn van Guadix en van de Moorse monumentale pracht van Granada tot bij de sneeuwvelden van de Sierra Nevada.

De belangrijke culturele hoofdsteden Córdoba, Sevilla en Granada maar ook de pareltjes Ronda, Arcos de la Frontera, Ubeda en Baeza worden daarbij niet overgeslagen.Hieronder vind je een voorbeeldroute uit Fietsen in Andalusië.

79 km, 1300m hoogteverschil, **, zwaarte ddd
Bezienswaardige plaatsen: Guadix **, La Calahorra **

We verlaten Granada via de linkertak van de dubbele uitvalsweg naar de Veleta. Na de afslag naar Quéntar laten we de drukte snel achter ons. Vlak voor Quéntar hebben we de keus om links buitenom over een nieuwe weg het dorp te omzeilen of via zeer smalle straatjes het dorp dwars door te steken. In het laatste geval volgt een kort onverhard stukje aan het eind van Quéntar om weer terug op de hoofdweg te komen. Deze nieuwe weg langs het Embalse de Quéntar heeft de status van officiële fietsroute getuige de bosjes trainende wielrenners en de overdreven waarschuwingsborden voor fietsers. Het vervolg naar La Peza is aangenaam, de weg klimt hier kort naar het dorpscentrum duikt weer naar beneden om buiten het dorp via een paar steile slingers over een heuvelrug naar de badplaats Cortes y Graena te vervolgen.

Het landschap wordt nu zichtbaar droger en de grillig geërodeerde heuvels van de Hoya de Guadix zorgen voor western-achtige panoramaís waartussen ieder moment indianen te paard tevoorschijn zouden kunnen komen galopperen. Rotszwaluwen, raven, tapuiten en met wat geluk ook steenarenden boven de Sierra Nevada bevolken onderweg het luchtruim.

Purullena lijkt wel een winkelstraat van aardewerk souvenirwinkeltjes en heeft verder als bezienswaardigheid talloze holwoningen met witgekalkte voorgevels. Uit de okergele tufstenen rotswanden steken her en der witte schoorstenen en TV antennes.

Ook Guadix heeft een wijk met grotwoningen; de Barrio de de las Cuevas met een museum en verder een aangenaam beschaduwd park bij de entree, een veelbezochte laat-gothische kathedraal en een Moorse vesting of Alcazaba. We fietsen over het oude tracé van de N324 door naar Lacalahorra. Hiervoor nemen we op de weg van Guadix naar Almería de eerste afslag naar Esfilliana en dan naar Alcudia de Guadix, waar café-bar restaurant Menta over een voortreffelijke keuken beschikt. Aanvankelijk zijn er nog wat pijnbossen, doorsneden door diepe erosiegeulen; verderop maken de bomen plaats voor korenvelden waar eveneens diepe, roodgekleurde erosiegeulen doorheen lopen. Op de achtergrond zijn de afvalbergen van de ijzermijnen "Minas del Marquesado" te zien, met hoog daarboven de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada. Op een kale heuvel domineert het massieve kasteel van Lacalahorra, begin zestiende eeuw in renaissance stijl opgetrokken, de wijde ommgeving. Het dorp zelf lijkt wel een filmdecor; aan het mooiste straatje, de Calle de los Caños, ligt het aangename hostal Manjón. Er tegenover is een oude kerk als duiventil in gebruik en is een oud paleis inmiddels schoongemaakt maar nog zeer bouwvallig. síAvonds scharrelen overal zwerfhonden over de onverharde straten en worden de muildieren naar de dorpsfontein geleid om de dorst te lessen.

Noot:
Het is ook mogelijk om voor de afslag naar Esfilliana de weg naar Jeles del Marquesado en Alquife in te slaan en zo het stukje A92 vlak voor Calahorra te vermijden. Het stukje A92 hoeft overigens niet helemaal tot aan de officiële afslag (A337) naar La Calahorra te worden gevolgd. Al in de bocht takt een grindweg af dwars door de velden in de richting van het machtige kasteel.
 

De trajecten variëren van 98 kilometer tot 223 kilometer, kunnen in meerdere dagetappes worden onderverdeeld en naar believen worden gecombineerd tot kortere en langere trektochten. De overnachtingsmogelijkheden worden daartoe steeds vermeld. 

Met behulp van de heldere routekaartjes kan de uitgekozen route makkelijk op een wegenkaart (Michelin, Marco Polo, Geoestel of RV-kaart) worden ingetekend. Klik hier voor een overzicht van Spaanse kaarten. Ze kunnen ook direct besteld worden.  
Hoogteprofielen illustreren de te verwachten beklimmingen onderweg terwijl het weergegeven totale hoogteverschil een indicatie geeft van de zwaarte van de rit. 

Naast de meer fietstechnische info over wegkwaliteit, reliŽf, drinkfonteinen en fietsenmakers onderweg is er uiteraard ook aandacht voor het klimaat, de geschiedenis de Spaanse keuken en vooral natuur en landschap.

Overzicht routes Fietsen in Zuid-Spanje

Voorbeeldroute
21 Granada (Zubia) Ė La Calahorra
Langs de ondergrondse woningen van Purullena en Guadix


Praktische informatie
  Cortes y Graena
Een stuk of vier hostals
  Purrulena
Hostal El Caminero, Avda. Andalucía 30, tel: 690154 en 
Hostal Ruta del Sur aan de hoofdweg
  Guadix
Hostal Mulhacén, Avda, Buenos Aires 41, tel: 660750; 
Hostal Río Verde aan de N342; 
Hostal Comercio, Mira de Amezcua 3, tel: 660500
La Calahorra
El Castillo, Ctra de la Ragua 1, tel: 677192 ligt buiten het dorp. 
Absolute aanrader door prijs, kwaliteit, uitstekende keuken en ligging in historische dorpskern is Hostal Manjón, Los Caños 20, tel: 677081