ISBN 9064554382
168 pag ringband
fullcolour Prijs 22,50
2e druk februari 2004 
       
Naar de foto's
Fietsen in Toscane en UmbriŽ

Deze fietsgids bevat 44 gedetailleerd beschreven routes van in totaal zo'n 2500 kilometer. 

Toscane en UmbriŽ zijn ItaliŽ's fietsregio's bij uitstek en het fietstoerisme floreert er al jaren. Nergens anders in ItaliŽ is de combinatie van fraaie landschappen, cultuurhistorie, een aangenaam klimaat en culinaire verzorging zo uitgebalanceerd als hier. Een cappuccino geserveerd door een zwierige ober op een middeleeuwse 'piazza' omzoomd door statige 'palazzi' is nooit ver weg. Behalve de soms te drukke en warme zomermaanden juli en augustus lenen Toscane en UmbriŽ zich van april tot en met oktober voor ontspannen fietsvakanties.

Deze fietsgids bevat ruim 2500 kilometer aan routes, onderverdeeld in 44 trajecten, die samen een netwerk vormen dat alle windstreken van Toscane en UmbriŽ bestrijkt. Het netwerk biedt niet alleen talloze mogelijkheden voor het maken van een trektocht maar ook veel aanknopingspunten voor dagtochten.

Helaas Uitverkocht, wordt niet herdrukt!

In Toscane liggen de culturele hoofdplaatsen Florence, Pisa, Lucca en Siena aan de routes maar ook pareltjes als San Gimignano, Monteriggioni, Volterra, Montalcino, Vinci, Montepulciano en Arezzo worden niet overgeslagen. In UmbriŽ bestrijkt het netwerk naast Perugia, Assisi en Spoleto ook Gubbio, Todi, Orvieto en Cittŗ di Castello. Buiten al dit stedenschoon voeren de routes ook door de natuur van de Alpi Apuane in het noorden, over binnenweggetjes in de Chianti, dwars door het Monte Amiata massief in het zuiden, om het Lago di Trasimeno en Lago di Bolsena en over groene bergpassen in de Apennijnen.

Elk traject wordt verduidelijkt met een helder kaartje, een hoogteprofiel en alle andere voor fietsers relevante informatie als overnachtingsmogelijkheden, fietsenmakers en wegkwaliteit. Daarnaast is er uitgebreide aandacht voor geschiedenis en cultuur, de keuken en vooral natuur en landschap. Klik hier voor een overzicht van geschikte kaarten voor ItaliŽ. Alle kaarten kunnen direct besteld worden.


Overzicht van de routes
Overzicht van de trajecten in Fietsen in Toscane en UmbriŽ
   
1.) Firenze - Certaldo - San Gimignano 
2.) San Gimignano - Casole d'Elsa - Siena 
3.) Siena - Sovicille - San Gimignano 
4.) Siena - Monteriggioni - San Gimignano 
5.) Monteriggioni - Casole d'Elsa 
6.) Casole d'Elsa Volterra 
7.) Volterra - Monticiano - Casciano 
8.) San Gimignano - Volterra - Cťcina 
9.) Cecina - Pisa 
10.) Pisa - Lucca - Castelnuovo 
11.) Castelnuovo - Vinci 
12.) Vinci - Firenze 
13.) Firenze - Parco di Cavriglia - Radda in Chianti 
14.) Firenze - Impruneta - Radda 
15.) Castellina in Chianti - Greve in C. - Firenze 
16.) San Gimignano - Castellina in Chianti- Radda in Chianti 
17.) Siena - Castellina in Chianti 
18.) Siena - Radda in Chianti 
19.) Siena - Castelnuovo Berardenga - Asciano 
20.) Asciano - Siena 
21.) Asciano - Murlo - Siena 
22.) Radda - Montevarchi - Arezzo 
 
23.) Arezzo - Cortona - Lago Trasimeno 
24.) Perugia - Lago Trasimeno - Chiusi 
25.) Chiusi - Montepulciano -Asciano 
26.) Bologna - San Piero a Sieve 
27.) San Piero a Sieve - Firenze 
28.) Firenze - San Piero a Sieve 
29.) San Piero a Sieve - Valico Croci a Mori - Poppi 
30.) Poppi - Sansepolcro - Cittŗ di Castello 
31.) Arezzo - Anghiari -Cittŗ di Castello 
32.) Citta di Castello - Gubbio 
33.) Cittŗ di Castello - Assisi
34.) Gubbio - Assisi
35.) Assisi - Perugia 
36.) Lago di Trasimeno - Montefalco -Spoleto 
37.) Assisi - Montefalco -Spoleto 
38.) Spoleto - Todi - Orvieto 
39.) Orvieto - Chiusi 
40.) Orvieto - Lago di Bolsena 
41.) Rondrit Lago di Bolsena 
42.) Bolsena - Castel del Piano 
43.) Monte Amiata 
44.) Castel del Piano -Asciano 

Voorbeeldroute
Hieronder vind je vast een voorproefje in de vorm van een voorbeeldroute van 
Siena naar San Gimignano

3a Siena - San Gimignano, 55.8 km
Bezienswaardige plaatsen Siena ***, Colle di Val d'Elsa *, San Gimignano ***


Wie Siena al bezichtigd heeft kan, komende vanaf de camping, het beste buiten de stadsmuren blijven. Dat houdt in dat na de afdaling naar het station van Siena achtereenvolgens de Viale Giuseppe Mazzini, vervolgens voor de muren rechtsaf de Viale Don Giovanni Minzoni en dan voorbij de Porta Camolla de Via Ricasoli en Strada di Pescaia staduitwaarts moeten worden gevolgd. Wie daarentegen nog even op ItaliŽ's mooiste plein het Piazza del Campo een cappuccino wil nuttigen kan na de koffie de grootste drukte vermijden door fietsend en lopend naar de Porta San Marco te gaan. (Via di CittŠ, Via di Stalloreggi, Piano dei Mantellini, Via della Diana, Via San Marco). Dan volgt een zinderende afdaling naar een hectische rotonde vanwaar eenvoudig de uitvalsweg (SS73) naar Grosseto kan worden genomen.

Fietsend tussen wijngaarden en beschaduwd door dennen blijft het erg druk tot de afslag naar Sovicille. Eťn kilometer voor dit dorp is het Romaanse kerkje Pieve di Santo Stefano een korte bezichtiging waard. Het heeft een driedelig schip en een klokkentoren met fraaie boogvensters. Sovicille zelf heeft eveneens een middeleeuws kerkje met 16e eeuwse fresco's. In het cafť aan de weg smaakt de cappuccino met een broodje tomaat en mozzarella uitstekend terwijl de prijs hooguit een derde bedraagt van het tarief op Il Campo in Siena.
  
Langs de zeer rustige camping La Montagnola gaat het verder tussen immergroene steeneiken naar de afslag van de grindweg naar Cetinale dat een 17e eeuwse villa met fraai park rijk is. De 800 meter lange vlakke aanloop naar dit gehucht gaat over in een 'Strada Privata' (maar niet verboden) die dan nog 2300 meter heftig omhoog hobbelt beschaduwd door fraai geknotte eiken. Boven begint het asfalt weer en is er over een papaverveld uitzicht op de markante 'fattoria', de kasteelachtige boerderij van Celsa. De weg stijgt nog ruim twee kilometer wat door, waarna een heerlijke afdaling van maximaal 12% volgt met weidse vergezichten over de Montagnola. In Scorgiano staat een aardig kerkje met fresco's op de buitengevel; ertegenover lonkt het terras van Ristorante l'Astronave.
  
De lange afdaling mondt tenslotte uit op de N541 naar Colle di Val d'Elsa. (NB. Niet de eerste afslag naar San Gimignano nemen!) De onderstad, Colle Bassa (ofwel Piano genoemd), ligt rondom het Piazza Arnolfo en vormt het moderne en drukke zakencentrum. De bovenstad Colle Alta (ofwel onderverdeeld in Borgo en Castello) wordt bereikt in een fraaie weidse klim die helaas nogal door uitlaatgassen wordt verpest. De entree van de monumentale bovenstad via de Porta Nova leidt via smalle straatjes naar het Palazzo Campana, waarvan de poort toegang geeft tot het oudste gedeelte (Castello). Rondom het Piazza del Duomo liggen talloze monumenten zoals de kathedraal, het bisschoppelijk paleis en het palazzo Vescovile. De bezichtiging van het stadje kan het best worden afgesloten op het aangename Piazza Santa Caterina waar op het terras van Hotel Arnolfo de zelfgemaakte ijsthee verkwikkend smaakt. Vermeldenswaard is nog dat Carlo Lorenzini die onder het pseudoniem Collodio Pinocchio schreef hier studeerde. 
  
Na de afslag naar San Gimignano en Poggibonsi volgt een idyllische afdaling waarbij er voortdurend uitzicht is op het markante stadssilhouet van San Gimignano alvorens een lange taaie klim eindigt op de rotonde bij de entree van dit 'middeleeuwse Manhattan'. 
Wereldberoemd is San Gimignano door zijn hemeltergende torens die in de 14e eeuw werden gebouwd als symbool van de feodale macht van de verschillende invloedrijke en welvarende families. Van de oorspronkelijk 72 eeuwse torens zijn er nog altijd vijftien over die elkaar nog immer naar de kroon steken. 
  
Overdag spuwen tientallen bussen vanaf de drie grote parkeerterreinen buiten de stadsmuren een voortdurende stroom toeristen uit die in optocht langs de souvenirswinkels van de Via San Giovanni en Via San Matteo trekken. 's Avonds keert de rust weer en kan op het Piazza della Cisterna of het aangrenzende zo mogelijk nog verbluffender Piazza del Duomo de echte sfeer van dit unieke stadje worden geproefd. De meeste monumenten liggen aan of vlakbij deze twee pleinen die hoog scoren in de toptien van mooiste pleinen van Toscane. Op het Piazza della Cisterna ligt een nog steeds in gebruik zijnde 13e eeuwse cisterne (regenput). Aan het Piazza del Duomo ligt bovenaan de als zitplaats geliefde trappen de dom of Collegiata uit het begin van de 12e eeuw waarvan het interieur drie indrukwekkende frescotaferelen uit de Sienese school verbergt. Het stedelijk museum is gevestigd in het naastgelegen Palazzo del Populo; ertegenover biedt het hoge gewelf van het Palazzo del Podesta uit 1239 overdag verkoelende schaduw aan vooral de ouderen van het stadje. Een rondgang is niet compleet zonder de beklimming van La Rocca achter het plein. Vanaf het oude fort uit 1353 is er een mooi overzicht over San Gimignano.

Naar de foto's

Praktische info:

Sovicille

La Montagnola, rustig en aangenaam beschaduwd 
op een kilometer van S. tel 0577-314473

  
Colle di Val d'Elsa
0577
Via Campana 43, tel 922791
Hotel Il Nazionale, Via Garibaldi 20 in de onderstad tel 920039
  
San Gimignano
0577
aan het Piazza del Duomo tel: 940008
Bellini Bike & scooterrental aan de rondweg
Il Boschetto aangename kleine beschaduwde camping 2.5 km van San Gimignano aan de weg naar Santa Lucia, tel 940352. De wandeling/fietstocht van en naar de camping wordt in mei en juni 's avonds bijgelicht door duizenden vuurvliegjes!
Via delle Fonti 1, tel 941991
een stuk of negen, waarvan Le Vecchie Mura door de prachtige ligging boven de stadswallen tevens als restaurant kan worden aanbevolen; let echter wel op de prijs van een fles water bij het eten! Tel 940270

Nuttige Links

Toscane Pagina

Camping Lucherino

Siena

Agriturismo La Vallata (gelegen tussen Gubbio, Perugia en Assisi in UmbriŽ)