Zuidfranse Gorges ~ Bourgondië ~ Corsica ~ Canal du Midi

ISBN 9064554420
Prijs 22,50 Euro
144 pag met ringband
Fullcolour, 1e druk 2004

 

 

Klik hier voor een voorbeeldroute langs de Gorges du Cians en Gorges de Daluis.

 

Klik hier voor een overzicht van geschikte kaarten voor Zuid-Frankrijk. Ze kunnen direct besteld worden!

Klik hier voor de laatste wijzigingen

Zie helemaal onderaan de pagina voor een
Gps topokaart op micro-Sd card van Zuid-Frankrijk

Wie deze gids wil bestellen kan hier
het formulier invullen.
Vermeld svp Fietsen langs Zuidfranse Gorges

Prijs 22,50 plus 2,50 Euro verzendkosten = 25,- Euro

 

Fietsen langs Zuidfranse Gorges
Deel 1 Nice - Avignon
of terug

In deze nieuwe gids wordt gedetailleerd een routenetwerk beschreven dat Nice aan de Côte d'Azur met Avignon in de Provence en andersom verbindt.  Behalve  Nice en Avignon waar zowel de TGV als de fietsbus stopt liggen ook uitstapplaatsen als Aix-en-Provence en Orange aan de routes. De routes sluiten in het Rhônedal aan op de Groene Weg naar de Middellandse Zee en in Nice op de veerboten naar Corsica. Zodoende vormen de beschreven routes een deel van Ring 4 van het zogenaamde Europese Fietsweb. De gekozen trajecten voeren vooral in de noordelijke variant langs kloven en ravijnen zoals de Gorges de la Vésubie, Gorges de Daluis, Gorges de Cians, Gorges du Verdon en de Gorges de la Nesque. In de zuidelijke varianten is de 236 km lange volledig bewegwijzerde route Le Lubéron en Vélo opgenomen. Deze pittige route gaat helemaal rondom het Luberon massief heen, komt door vele pittoreske bergdorpjes en is al een fietsvakantie op zich. 

Met uitzondering van de trajecten tussen Vaison-la-Romaine en Cavaillon die volledig vlak zijn is het parcours overwegend geaccidenteerd en voeren de gekozen, grotendeels autoluwe wegen door grootse natuur.
Deze full-color fietsgids is met foto's, routekaartjes en hoogteprofielen geïllustreerd en bevat alle benodigde praktische informatie voor een onbezorgde fietsvakantie. 

Klik hier voor een foto-impressie van Fietsen langs Zuidfranse Gorges, de noordelijke variant tussen Nice en de Mont Ventoux.

Klik hier voor een foto-impressie van de tocht Nice-Avignon gemaakt door Rolf Kuijpers

Klik hier voor een reisverslag van een 10-daagse tocht door de Provence aan de hand van deze gids gemaakt door Jeannette en Vincent

Fietsen in Bourgondië
Een rondrit langs kanalen en door wijngaarden

132 pagina's, ringband, fullcolour
Prijs 19,50 Euro
1e druk 2012

Wie deze gids wil bestellen kan hier het formulier invullen.
Vermeld svp Fietsen in Bourgondië

Prijs 19,50 plus 2,50 Euro verzendkosten = 22,- Euro

Te koop in de webshop van RecReatief Fietsen voor slechts 
€ 20,-

Combinatie-fietskaart OFM Noord- en Midden-Frankrijk in één bestand op micro-SD-kaartje van 4 GB voor Garmin GPS toestel. Geschikt voor de gehele route van Fietsen in Bourgondië. Dit kaartje kan direct in een GPS-apparaat met SD-opening geplaatst worden. De GPS-tracks van Fietsen in Bourgondië zijn al op de kaart ingetekend, dus 'plug and play', maar ook uit te schakelen en gewoon te gebruiken voor andere fietsroutes in dit gebied.

Dekking: Noord- en Midden-Frankrijk (
tot en met Lyon in het zuiden), bijna geheel België en 'n stukje Zwitserland.
© Deze kaart is speciaal voor deze route vervaardigd door OpenFietsMap.nl
Met de kaart worden ook alle officiële GPS-tracks los meegeleverd !!

Fietsen in Bourgondië
Een rondrit langs kanalen en door wijngaarden
Met startplaatsen in Dijon, Auxerre en Mâcon

De jaagpaden langs de kanalen van Bourgondië vormen aangename, vlakke wegen door een groen heuvellandschap. Honderden kilometers autovrije fietsroute is over deze paden aangelegd en ook zijn enkele oude spoorbanen tot gladde fietspaden getransformeerd. In de Côte d’Or zijn verkeersluwe weggetjes door de wijngaarden tot een fraaie wijnroute aan elkaar geknoopt.

De kanalen wijzen als vanzelf de weg langs het rijke erfgoed van Bourgondië. Zo passeren historische steden als Dijon, Auxerre en Chalon-sur-Saône of vestingen als Châteauneuf, Berzé-le-Châtel en Semur-en-Auxois de revue. Onderweg zijn de abdijen van Cluny en Fontenay en de basilieken van Paray-le-Monial en Vézelay hoogtepunten van Romaanse bouwkunst.

De hoofdroute uit deze gids is een grote rondrit door alle windstreken van Bourgondië van bijna 650 km. Daarnaast is er nog eens 200 km aan aanvullende of alternatieve route beschreven.

Het overgrote deel van de routes is geschikt voor iedereen, jong of oud, getraind of niet.  ISBN 9789064555343
Prijs 22,50 Euro
112 pag met ringband
Fullcolour, 3e druk 2007

Fietsen op Corsica

Fietsen op Corsica is puur genieten van steeds wisselende panorama's, geurende planten en kronkelende, autoluwe wegen.
Langs de Middellandse Zee vormen spectaculaire rotskusten en baaien met karakteristieke Genuese verdedigingstorens en romantische vissershaventjes het decor. In het binnenland is fietsen een ontdekkingsreis door woeste gorges, kastanjebossen, dennewouden en stille bergdorpjes met prachtige klokkentorens in Toscaans barokke stijl. 

Klik hier voor een sfeerimpressie   

Klik hier voor een foto-impressie van Fietsen op Corsica


 In deze fietsgids wordt gedetailleerd een 560 km lange rondrit beschreven die de hoofdsteden Bastia en Ajaccio met elkaar verbindt. Deze hoofdroute, onderverdeeld in 9 trajecten, volgt van Bastia naar Ajaccio de kust en gaat terug dwars door het binnenland.  De route sluit aan op de belangrijkste luchthavens en veerverbindingen met het vasteland en vormt zodoende een schakel in Ring 4 van het Europese Fietsweb in wording.
Daarnaast zijn nog 26 andere trajecten beschreven waarmee de route naar believen kan worden uitgebreid naar bijvoorbeeld Propriano, Zonza, Bonifacio of de oostkust. Ook zijn diverse dagtochten vanuit bijvoorbeeld St. Florent, Calvi en Corte opgenomen. 

Alle routes zijn ingetekend op heldere kleurenkaartjes die achterin de gids nagenoeg het hele eiland bestrijken. Iedere routebeschrijving gaat vergezeld van een routetabel, een hoogteprofiel en alle praktische informatie zoals onderdak, drinkbronnen, wegkwaliteit en hoogteverschillen. 
Tot slot is Fietsen op Corsica ook een complete reisgids voor fietsers met een veelheid aan informatie over natuur, keuken, historie, reliëf, klimaat en cultuur.

Volledig nieuwe editie met diverse nieuwe routes uit 2007

Klik hier voor een voorbeeldroute   

Klik hier voor een gratis route op Sardinië van Alghero naar Sta. Teresa di Gallura die aansluit op de veerboot naar Bonifacio  Let op: deze route stamt uit 1995, dus situaties en info kunnen veranderd zijn!

Klik hier voor de laatste update 

Wie deze gids wil bestellen kan hier het formulier invullen.
Vermeld svp Fietsen op Corsica.
Prijs 22,50 plus 2,50 Euro verzendkosten = 25,- Euro

Zie helemaal onderaan de pagina voor een Gps topokaart op micro-Sd card met ook CorsicaISBN 9789077056301
 Prijs € 19,50, 146 pag 
 fullcolour, met ringband
2e druk 2011 
De route is in beide richtingen beschreven

Klik hier voor een foto impressie gemaakt in het voorjaar door Jacqueline Hoekzema
  
Klik hier voor een foto impressie gemaakt in de nazomer


Info
De gids is voorzien van heldere kaarten met een schaal van 1:100.000 en ruim geïllustreerd met foto's. Behalve de routetekst en de praktische info over overnachtingsadressen staat de gids vol informatie over de bezienswaardigheden onderweg. 
Kaarten: Er zijn geen extra kaarten nodig voor het volgen van de route. Wie toch aanvullende kaarten wil aanschaffen voor meer overzicht of aanvullende info Klik hier 

Wie deze gids wil bestellen kan hier het formulier invullen.
Vermeld svp Fietsen langs het Canal du Midi

Prijs 19,50 plus 2,50 Euro verzendkosten = 22,- Euro

Verbindingen
De snelste treinverbinding tussen Bordeaux en Béziers of Narbonne is - zonder fiets of met een ingepakte en kleingemaakte fiets (afmeting max. 120 cm x 90 cm) slechts 4,5 uur. Met niet verpakte fiets is dat het dubbele.  Ook zijn deze plaatsen per trein vanuit Nederland te bereiken. Op de meeste TGV's via Parijs kan de fiets alleen mee indien kleingemaakt en verpakt zoals hierboven vermeld. Er is in de zomer een speciale fietstrein naar Avignon vanwaar in 1,5 uur met een regionale trein kan worden doorgereisd of kan worden verder gefietst naar Sète of Béziers.  Ook gaan er diverse fietsbussen naar Zuid-frankrijk.

Fietsen langs het Canal du Midi 
en het Canal de Garonne
- tussen Sète aan de Middellandse Zee en Bordeaux -

Het Canal du Midi slingert door het prachtige Zuid-Franse landschap van Sète aan de Middellandse Zee naar Toulouse, en gaat daarbij dwars door enkele schitterende oude steden. Deze fietsroute loopt over de oude jaagpaden langs het kanaal en volgt vanaf Toulouse het Canal de Garonne, waarmee het Canal du Midi een directe verbinding met de Atlantische Oceaan heeft. Het laatste gedeelte naar Bordeaux gaat de route over een voormalige spoorlijn, de Voie Verte Roger Lapébie. Omdat beide kanalen en de spoorlijn nagenoeg op gelijke hoogte blijven, is deze fietsroute geschikt voor iedereen, jong of oud, getraind of niet. De route is echter minder geschikt voor fietsen met smalle (race)banden, omdat een gedeelte van de jaagpaden nog onverhard is. De fietsroute is in beide richtingen beschreven. Ook is een aftakking naar Narbonne langs het Canal de la Robine in de gids opgenomen


Andere fietsmogelijkheden in dit gebied
- Door gebruik te maken van fietsroutes van bijvoorbeeld het Fietsweb (zoals de Jacobsroute deel 2, Fietsroute langs Oude Wegen deel 2 en de Katharen-Baskenroute) is het mogelijk om diverse rondjes samen te stellen in dit gedeelte van Zuid-Frankrijk.
- Vanuit Bordeaux kan nog 59 km verder gefietst worden over het fietspad van de Voie Verte de Bordeaux à Lacanau-Océan naar de Atlantische Oceaan en vandaar bijvoorbeeld naar Royan (via de Voie Verte du littoral en Gironde) of naar Biaritz (via de Voie Verte Tour du Bassin d'Arcachon en de Voie Verte du littoral dans les Landes).


Het Koninklijke Kanaal
Het Canal du Midi wordt door de UNESCO omschreven als één van de meest bijzondere bouwkundige realisaties van het moderne tijdperk, en is in 1996 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Het is een van de oudste kanalen van Europa en vormt met het Canal de Garonne een directe verbinding over water tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Het idee voor zo’n rechtstreekse waterverbinding is al oeroud. Door zo’n kanaal kon de gevaarlijke omweg om Spanje door de Straat van Gibraltar, die ongeveer een maand duurde, ingekort worden. Het grootste probleem was de watervoorziening. De oplossing hiervoor is bedacht door een ingenieur uit Béziers, Pierre-Paul Riquet. In 1666 werd na een koninklijk besluit van Lodewijk XIV een begin gemaakt met de aanleg van dit Koninklijke Kanaal. 
   
Er is veertien jaar gewerkt aan het kanaal. Niet alleen is het handmatig gegraven, er moesten ook tal van bruggen, aquaducten en sluizen worden aangelegd. Er werden zo’n 12.000 arbeiders te werk gesteld, waaronder 600 vrouwen. Er zijn 63 sluizen en sluiscomplexen. Een aantal ervan bestaat uit drie, vier, en eenmaal zelfs uit zeven sluizen achter elkaar. Langs het hele kanaal werden maar liefst 45.000 platanen geplant: als versteviging van de oevers, als houtvoorraad voor het onderhoud van de kades, om de verdamping van het water uit het kanaal te verminderen en om de passagiers en de vrachtgoederen tegen de zon te beschermen. In mei 1681 werd het kanaal officieel geopend. Helaas heeft de bedenker het niet meer meegemaakt; Pierre-Paul Riquet overleed in 1680 in Toulouse.
Het Canal du Midi
Tijdens de Franse Revolutie aan het einde van de achttiende eeuw kreeg het kanaal zijn huidige naam. De handel over het Canal du Midi bereikte in 1856 z’n hoogtepunt: toen werden 110 miljoen ton goederen en bijna 100.000 passagiers vervoerd. De concurrentie van de spoorwegen en later van het wegennet was er vervolgens de oorzaak van dat het gebruik van het kanaal langzaam maar zeker afnam. In de jaren '70 van de vorige eeuw verdween de commerciële binnenvaart helemaal. Momenteel wordt het kanaal alleen nog voor de pleziervaart gebruikt.

Onderweg
Behalve het kanaal en de diverse waterkunstwerken als sluizen, aquaducten en een tunnel, valt er nog veel meer te zien onderweg. Een kleine opsomming:
  
 - Béziers, gebouwd op een rots boven de rivier de Orb, heeft een 6500 jaar oude geschiedenis. Er zijn prachtige monumenten, waaronder de Basilique St-Nazaire. Verder is er te genieten van een rijke gastronomie met streekproducten. Het Canal du Midi stroomt dwars door de stad. Ten westen van Beziers liggen de Écluses de Fonseranes, een complex van negen sluizen die een hoogte van 22 meter overbruggen.
  
- Narbonne staat in directe verbinding met de Middellandse Zee via het Canal de la Robine, een zijtak van het Canal du Midi. Het Place de l’Hotel de Ville is het centrum van de stad. Aan dit plein bevinden zich het stadhuis (19e eeuw) en het vroegere aartsbisschoppelijk paleis (12e-14e eeuw), waarin nu een aantal musea is gehuisvest. Vlak achter dit plein verheft zich de Cathedrale Saint Just et Saint Pasteur. Deze fraaie kathedraal, waaraan gebouwd werd in de 13e en 14e eeuw, is nooit voltooid. Narbonne heeft een rijke Romeinse geschiedenis. De Via Domitia, een oude Romeinse handelsweg, liep dwars door de stad. Voor het stadhuis is een klein stukje van deze oude weg, die twee meter onder het huidige grondniveau ligt, blootgelegd. De Pont des Marchands is het restant van een oude Romeinse brug.

- Carcassonne, een van de beste bewaarde middeleeuwse steden van Europa, staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De stad wordt doorsneden door de rivier de Aude en het Canal du Midi. Carcassonne is verdeeld in de benedenstad Ville Basse en de Cité. De benedenstad heeft een grote dubbele ommuring met stadspoorten, ophaalbruggen, kastelen, torens, huisjes en leuke middeleeuwse straatjes. De ommuring heeft 52 torens en is alles bij elkaar 2.5 kilometer. Dé bezienswaardigheid van Carcassonne is de Cité op de rechteroever van de Aude. Het is de grootste vesting van Europa. In de Cité bevinden zich veel historische gebouwen, waaronder het Château Comtal. Ook rond de Cité is een dubbele muur gebouwd. De buitenmuur heeft zestien torens, de binnenmuur vierentwintig. De enige kerk in de Cité is de Basilique Saint Nazaire, die in 1096 is gebouwd. De kerk is vooral bekend om de glas-in-loodramen, die tot de mooiste en oudste van Frankrijk gerekend worden. 


  
- Toulouse is gelegen op de oevers van de rivier de Garonne en het Canal du Midi. Al in de middeleeuwen was Toulouse een belangrijk centrum voor cultuur en onderwijs en was toen de hoofdstad van de provincie Languedoc. Toulouse dankt zijn bijnaam ville rose (roze stad) aan de vele oude panden die gebouwd zijn met oranje-rode baksteen en gedekt met lichtrode dakpannen, waardoor de stad bij ondergaande zon in een roze gloed wordt gezet. De belangrijkste kerk is de Eglise de Jacobines. Onder het altaar bevindt zich een gouden kistje met daarin de as van de filosoof, theoloog  en bekendste domicaan Thomas van Aquino. De basiliek Saint-Sernin, die gebouwd werd tussen 1080 en 1350, is een van de grootste romaanse kerken in  Frankrijk. Het was een belangrijke pleisterplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de  Compostela. Het schip van de kerk is 115 meter hoog. De buitenkant wordt beheerst door een vijf verdiepingen tellende, achthoekige toren, waarvan de eerste drie verdiepingen romaans zijn en de twee bovenste gotisch. Toulouse beschikt over meer dan veertig mooie, oude pleinen.
   
- Bordeaux is een sfeervolle provinciestad aan de rivier de Garonne, die 100 kilometer verderop in de Atlantische Oceaan uitmondt. Toch is Bordeaux een zeehavenstad. Ter hoogte van het centrum ligt de mooie Pont de Pierre, tot waar zeescheepvaart mogelijk is. Belangrijke bezienswaardigheden zijn de Cathedrale Saint André, het Palais Rohan (waarin tegenwoordig het stadhuis gevestigd is) en de middeleeuwse wijk Saint-Pierre. Het centrum van Bordeaux wordt begrensd door twee pleinen, het Place de la Victoire en het Place de la Comédie. De binnenstad heeft aan de kades van de Garonne over een lengte van drie kilometer fraaie, classicistische gevels, onderbroken door de monumentale Porte de Bourgogne, Porte Cailhau en de Porte Dijeaux. Aan het hoefijzervormige Place de la Bourse aan de noordkant van de kades bevindt zich het imposante Palais de la Bourse, dat halverwege de 18e eeuw is gebouwd. De kades zelf zijn de laatste jaren in het kader van een groots stadsvernieuwingsproject op de schop gegaan; waar eens een brede stinkende snelweg lag, is nu een fraaie boulevard met een park, trambaan en een fietspad. De binnenstad van Bordeaux staat sinds 2007 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Voie Verte Roger Lapébie
De laatste (of de eerste) 54 km, tussen Sauveterre-de-Guyenne en Bordeaux, gaan over de Voie Verte Roger Lapébie, een voormalige spoorlijn die in z'n geheel geasfalteerd is, zie hieronder. Het fietspad is vernoemd naar Roger Lapébie, een Franse wielrenner die o.a. de Tour de France van 1937 won.
 

Nieuw !!
Gps topokaart op micro-Sd card voor deze fietsroute
 

Te koop in de webshop van ReCreatief-fietsen voor slechts € 20,-
Combinatie-fietskaart Zuid-Frankrijk in één bestand op micro-SD-kaartje van 4 GB voor Garmin GPS toestel. Geschikt voor de hele route van Fietsen langs het Canal du Midi en Canal de Garonne. Dit kaartje kan direct in een GPS-apparaat met SD-opening geplaatst worden. De GPS-tracks van Fietsen langs het Canal du Midi en Canal de Garonne zijn al op de kaart ingetekend, dus 'plug and play', maar ook uit te schakelen en gewoon te gebruiken voor andere fietsroutes in dit gebied.

Dekking: Zuid-Frankrijk (vanaf Lyon in het noorden), Catalonië incl. Barcelona, de Pyreneeën en Corsica.
Dus ook te gebruiken voor Fietsen op Corsica & Fietsen langs Zuid-Franse Gorges.
© Deze kaart is speciaal voor deze route vervaardigd door OpenFietsMap.nl
Met de kaart worden ook alle officiële GPS-tracks los meegeleverd !!