Prijs Euro 6,50
1e druk 2004
88 pagina's ringband

Fietsen vanuit Ede
9 fietsroutes met een groot aantal verlengingen en inkortingen 

Ede, rijk aan natuurgebieden en monumenten

Buitengebied
De gemeente Ede bestaat voor bijna tweederde uit buitengebied. Het agrarisch gebied beslaat ongeveer eenderde van de 32.000 hectare grote gemeente. Zo'n tien procent van de totale oppervlakte is bebouwd. Rustzoekers kunnen in Ede volledig aan hun trekken komen.  

 

Het grote natuurgebied, op geringe afstand van Ede-stad en de dorpen, geeft wel aan dat er voor de recreant meer dan genoeg te beleven valt. Er zijn uitgestrekte bossen, zandverstuivingen, vennen en heidevelden, die liefhebbers te voet, per fiets of te paard kunnen verkennen.
Grote bekendheid genieten de Ginkelse en Eder Heide, waar bijna dagelijks de herders met hun schaapskuddes te vinden zijn. Maar ook bijvoorbeeld het Edese Bos, de Sijsselt, Het Planken Wambuis, het Wekeromse Zand en het Luntersche Buurtbos zijn een bezoek waard.
In de gemeente Ede is als klap op de vuurpijl het grootste natuurgebied van Nederland te vinden: Het Nationale Park De Hoge Veluwe in Otterlo. 
Monumentaal Ede
In de gemeente Ede zijn ruim honderd Rijks- en gemeentelijke monumenten, waaronder diverse nationaal en internationaal bekende.
Wie kent niet het prachtige Jachthuis Sint Hubertus, de Doesburgermolen of de Walderveense molen.
Daarnaast zijn er verschillende archeologische monumenten. De Celtic Fields aan de Panoramaweg in Bennekom is hiervan de bekendste. Twee van deze akkers, die vroeger bebouwd werden door de Kelten, zijn in oorspronkelijke staat teruggebracht. Behalve de Celtic Fields zijn er het urnenveld op de Eder Heide en verschillende grafheuvels.

Verder zijn er enkele monumentale landhuizen, zoals kasteel De Bruinhorst in Ederveen, kasteel Hoekelum in Bennekom en Huis Kernhem in Ede. Kernhem, dat in oude glorie is hersteld, behoort tot de oudste landgoederen in Nederland. Door de ligging vlakbij het centrum van Ede-stad en nabij de toekomstige woonwijk Kernhem fungeert landgoed Kernhem als stadspark.

Deze tekst is ontleend aan www.ede.nl


Edese Heide


Info

Alle fietsroutes in dit boekje beginnen ofwel op het Museumplein vóór het historisch museum ofwel op het station Ede-Wageningen.
Het routeboekje is voorzien van heldere digitaal getekende kaarten en ruim geïllustreerd met foto's.

Het boekje is in Ede te koop zijn bij:
de VVV en diverse boekhandels
via de E-shop van de Stichting Recreatief Fietsen onder de knop bestellen.
Prijs ± € 6,25
88 pagina's met een praktisch ringbandje bijeengebonden

De 9 fietsroutes 

1.
Rondom Ede
Deze route is een kennismaking met de directe omgeving van Ede en een aantal dorpen die tot de gemeente  behoren.
2.
Kootwijkerzandroute
Via Otterlo en de Harskamp gaat deze route naar de heidevelden en stuifzanden bij Kootwijk en weer terug langs het Wekeromse Zand.
3.
Planken Wambuisroute
Ten oosten van Ede liggen de wildrijke bossen en heidevelden van de Planken Wambuis met boerderij de Mossel. als ideaal gelegen pleisterplaats.
4.
Hoge Veluweroute
Deze route staat in het teken van het grootste natuurgebied van de gemeente: Het Nationaal Park de Hoge Veluwe
5. Doorwerthroute
Speerpunt van deze route is het imposante Kasteel van Doorwerth en vlak daarna de romantische Italiaanse weg met zijn grillige eiken.
6.
Nederrijn-Waalroute
Een achtvormige route met Wageningen in het knooppunt, 2 veerponten en 2 rivieren als smaakmakers.
7
. Betuweroute
Een fraai stukje Betuwe bij Lienden wordt in deze route aangedaan. 
8.
Utrechtse Heuvelrugroute
In deze route moet er geklommen worden op de flanken van de Utrechtse Heuvelrug bij Rhenen en Amerongen 
9.
Gelderse Valleiroute
Een route over plattelandsweggetjes tussen Barneveld, Leusden en Scherpenzeel.



  
Schaapskooi op de Ginkelse Heide