Prijs Euro 9,50
1e druk 2007
88 pagina's ringband
fullcolour

 

Fietsen vanuit Deventer
9 fietsroutes met een groot aantal verlengingen en inkortingen 

Deventer, Hanzestad aan de IJssel
De monumentale Hanzestad Deventer staat bekend om haar levendige, gastvrije karakter en is rijk aan galeries, boetiekjes, antiekwinkels, café's en restaurants. Het rijke middeleeuwse verleden is terug te vinden in tal van historische gebouwen en vele panden in de binnenstad zijn getooid met kunstig versierde gevels en portalen. 

Belangrijkste bezienswaardigheden
• De gezellige Brink is het hart van de stad en vermoedelijk het grootste stadsplein van Nederland. Aan dit plein staan veel mooie panden zoals de laatgotische Waag uit 1528, het Koopmanshuis ‘In de drie haringen’ uit 1575 en het Penninckshuis uit 1583, in renaissancestijl. In de oude koperen ketel die aan de muur van de Waag hangt, werden de valsemunters vroeger levend gekookt.
• De Grote of St.-Lebuïnuskerk op het Grote Kerkhof is van oorsprong een romaanse basiliek uit 1046, maar is in de 15e en 16e eeuw grondig verbouwd. De kerk is vernoemd naar de Angelsaksische missionaris Lebuïnus, die omstreeks 765 de heidense Saksen kwam bekeren.
• Op hetzelfde Grote Kerkhof staat het stadhuiscomplex, dat bestaat uit drie verschillende delen: het vroegere Landhuis, het oude stadhuis en het Wanthuis. Het Landhuis was een middeleeuwse stadsherberg. 
• In het geheel gerestaureerde Bergkwartier, iets zuidelijk van het centrum, stonden de woningen van de ‘Bergenvaarders’, die in de middeleeuwen de stokvis haalde uit het Noorse Bergen. De gotische Berg-of St.-Nicolaaskerk die hier staat, is van oorsprong een romaanse basiliek die in de 15e eeuw is verbouwd. 

Meer over Deventer is te lezen in Fietsen vanuit Deventer.

Deventer is bijzonder gunstig gelegen als uitvalsbasis voor het maken van fraaie fietstochten. De bosrijke Veluwe, de groene IJsselvallei, de Sallandse Heuvelrug, diverse beken en kanalen en veel aantrekkelijke landgoederen in de omgeving zorgen voor een rijk en gevarieerd landschap.
De fietsroutes beginnen bij het Centraal Station van Deventer. De meeste routes hebben een korte en een lange variant waardoor er voor elk wat wils is, voor jong of oud, voor fietsers met veel of met weinig fietservaring. 

 

De fietsroutes in Fietsen vanuit Deventer zijn speciaal voor deze fietsgids ontwikkeld en beschreven. We vinden het daarom belangrijk dat ze gecontroleerd worden voordat het boekje in druk gaat. Dit nafietsen zal plaats vinden in de maanden september en oktober 2006. 
Heb je zin en tijd een (of meer) routes na te fietsen? Lees dan eerst even de informatie voor nafietsers onder het ‘menu algemene info’ op deze website en meld je aan op [email protected] Te zijner tijd ontvang je van ons een berichtje!
Alvast bedankt!

Info

De fietsroutes in dit boekje beginnen allemaal bij het Centraal Station. Het routeboekje is geheel in kleur gedrukt en voorzien van heldere digitaal getekende kaarten en ruim geïllustreerd met foto's.
ISBN-13    978-90-77056-22-6
ISBN-10    90-77056-22-X
Het boekje is in Deventer te koop bij:
  de VVV en diverse boekhandels en reisboekhandels
  via onze E-shop van de Stichting ReCreatief Fietsen onder de knop bestellen. 
  Prijs € 9,50 
  88 pagina's met een praktisch ringbandje bijeengebonden 

Korte informatie over de fietsroutes:

1. Rondom Deventer 45 km (met een inkorting tot 35 km)
Deze route is een kennismaking met de directe omgeving van de stad. De belangrijkste elementen zijn de dorpen Diepenveen, Bathmen en Gorssel, enkele landgoederen zoals de Kranenkamp en Oxe en een stukje IJsselkanaal, Schipbeek en IJsselvallei. 
  
2. Sprengenbergroute 52 km (met een inkorting tot 45 km)
Deze route volgt eerst het IJsselkanaal en buigt dan af naar Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. De hoofdroute voert over de Sprengenberg, de inkorting onderlangs. De terugweg verloopt via Lettele en Schalkhaar.
  
3. Duursche Waardroute 42 km (met een inkorting tot 31 km of een verlenging naar 50 km)
De IJsselvalei ten noorden van Deventer wordt met deze route verkend. Er zitten 3 pontjes in deze route. Het pontveer van Olst in de inkorting, het pontje van Fortmond in de hoofdroute en het pontveer van Wijhe in de verlenging.
  
4. Nijenbeekroute 42 km
Deze route gaat langs de IJssel en slot Nijenbeek naar de Hanzestad Zutphen. De terugweg voert langs het ooievaarsbuitenstation van Gorssel weer terug naar Deventer 

5. Neppelenbroekroute  48 km (met een inkorting tot 43 km)
De landgoederen ten noorden van Deventer vormen het thema van deze route. De verlenging gaat langs natuurgebied het Boetelerveld bij Raalte.

6. Paleis Het Looroute  62 km
Deze route voert helemaal rondom Apeldoorn en langs Paleis Het Loo. Door de Veluwse bossen, Beekbergen en langs recreatiegebied Bussloo verloopt de terugweg.

7. Cannenburchroute 47 km (met een inkorting tot 36 km)
De bossen van de noordelijke Veluwe ter hoogte van Vaassen zijn het hoofddoel van deze route.

8. Gorsselse Heideroute 45 km (met een inkorting tot 31 km)
De rode draad van deze route wordt gevormd door de Schipbeek. De route kan verlengd worden over de Markelose Berg naar Markelo. 

9. Klarenbeekroute 42 km (met een inkorting tot 27 km)
Deze korte route gaat via Beekzicht naar Klarenbeek en terug naar Deventer via Twello