ISBN 9789064555343
Prijs 19,50 Euro
128 pag met ringband
Fullcolour, 4e druk 2017
met 2 nieuwe routes en geheel bijgewerkt!

Fietsen op Corsica

Fietsen op Corsica is puur genieten van steeds wisselende panorama's, geurende planten en kronkelende, autoluwe wegen.
Langs de Middellandse Zee vormen spectaculaire rotskusten en baaien met karakteristieke Genuese verdedigingstorens en romantische vissershaventjes het decor. In het binnenland is fietsen een ontdekkingsreis door woeste gorges, kastanjebossen, dennewouden en stille bergdorpjes met prachtige klokkentorens in Toscaans barokke stijl. 

Klik hier voor een sfeerimpressie   

Klik hier voor een foto-impressie uit september 2006 van Fietsen op Corsica

Klik hier voor een foto-impressie uit april 2016


 In deze fietsgids wordt gedetailleerd een 560 km lange rondrit beschreven die de hoofdsteden Bastia en Ajaccio met elkaar verbindt. Deze hoofdroute, onderverdeeld in 9 trajecten, volgt van Bastia naar Ajaccio de kust en gaat terug dwars door het binnenland.  De route sluit aan op de belangrijkste luchthavens en veerverbindingen met het vasteland en vormt zodoende een schakel in Ring 4 van het Europese Fietsweb in wording.
Daarnaast zijn nog 26 andere trajecten beschreven waarmee de route naar believen kan worden uitgebreid naar bijvoorbeeld Propriano, Zonza, Bonifacio of de oostkust. Ook zijn diverse dagtochten vanuit bijvoorbeeld St. Florent, Calvi en Corte opgenomen. 

Alle routes zijn ingetekend op heldere kleurenkaartjes die achterin de gids nagenoeg het hele eiland bestrijken. Iedere routebeschrijving gaat vergezeld van een routetabel, een hoogteprofiel en alle praktische informatie zoals onderdak, drinkbronnen, wegkwaliteit en hoogteverschillen. 
Tot slot is Fietsen op Corsica ook een complete reisgids voor fietsers met een veelheid aan informatie over natuur, keuken, historie, reliëf, klimaat en cultuur.

 

 

 

Klik hier voor een gratis route op Sardinië van Alghero naar Sta. Teresa di Gallura die aansluit op de veerboot naar Bonifacio  Let op: deze route stamt uit 1995, dus situaties en info kunnen veranderd zijn!

 

Klik hier voor de laatste update  bij de oude druk uit 2007

 

 


   Voorbeeldroute Fietsen op Corsica

De kustweg tussen Calvi en Porto

Citadel van Calvi

De kronkelige kustweg tussen Calvi en Porto is zonder twijfel een van de fraaiste trajecten die op Corsica gefietst kunnen worden en bovendien tamelijk verkeersarm ondanks dat de laatste jaren de ooit zeer smalle weg steeds verder is verbreed.  Pittig is het ook, de weg gaat voortdurend op en af, maar zonder dat het echt steil wordt.
Wčl zeer steil is het weggetje dat na 4 kilometer naar het uitzichtpunt bij de kapel van Notre Dame de la Serra voert. Het is gemiddeld 7%, maar met passages van boven de 15%! Dat is met bagage nauwelijks te fietsen. Een paar honderd meter voor de kapel is links een drinkbron. Het uitzicht vanaf de kapel is overweldigend, net een luchtfoto van Calvi.
De volgende kilometers, waarin een aantal rotskapen en baaien worden gerond, zijn grandioos en buitengewoon ruig met steeds uitzicht op de azuurblauwe zee onder ons in verschillende kleurschakeringen al naar gelang de zandige of rotsige ondergrond. De weg wordt nu eens omzoomd door hoge maquis waarin wintergroene eiken domineren, dan weer zijn de rotsen kaal en bizar van vorm en kleur. Tussen kilometer 13.5 en 25 is de weg nog niet gerenoveerd en moet met name in de afdalingen goed worden opgelet. Op de Bocca Serria verkeert de snackbar in staat van verval. Daarna daalt de weg tot het bruggetje vlakbij camping Morsetta bij Argentella om vervolgens weer geleidelijk op te lopen naar de Bocca Bassa waar het uitzicht alle 4 windstreken bestrijkt.
Vanaf de weg lijkt het dorp Galéria geen verkenning waard, maar het is een aardig vissershaventje met camping en strand en voor een overnachting op deze route een aangename plek. Vanaf de afslag tot het eind van de haven is het 4.2 kilometer met nauwelijks hoogteverschil. Door de vallei van de Fango gaat het 2 kilometer vals plat tot het gelijknamige gehucht waar een aantal hotels, restaurants en snackbars bij elkaar staan aan de voet van de klim naar de Col de Palmarella. Liefst 11.3 kilometer lang is de beklimming van de Col de Palmarella maar met minder dan 4% gemiddeld niet zwaar en op de top wacht een meer dan fraai vergezicht. Voorbij de col is de weg in 2005 en 2006 ingrijpend gerenoveerd wat het unieke karakter van deze spectaculaire kustweg geen goed heeft gedaan. Onderaan de afdaling sijpelt een Genuese drinkbron onder 2 gigantische eucalyptusbomen waarna het opnieuw klimt naar de Bocca di Croce. In het seizoen is hier een barak geopend. De weg blijft nu geruime tijd boven de 200 meter tegen de rotswanden geplakt het kustgebergte volgen. Het resterende klimwerk tot Porto stelt niet meer zo veel voor, alleen vlak voor Porto gaat het nog een keer echt omhoog. De laatste kilometers naar Porto hebben opnieuw bijzonder spectaculaire passages tussen de roodgetinte rotsen.
Porto, met name de haven, is niet meer wat het geweest is: een van de meest idyllische en romantische plaatsen van Corsica. Zeker de haven is nog altijd gesitueerd in een onvergelijkelijk mooie en romantische baai, waarin de rotspunt met vierkante Genuese toren, het eucalyptusbos en de voetgangersbrug naar het kiezelstrand over het riviertje de Porto de karakteristieke blikvangers zijn. Ook is de zonsondergang vanaf de toren, elke avond gadegeslagen door verliefde paartjes, nog altijd een van de mooiste van de Middellandse zee. Maar helaas heeft in Porto sinds 1990 ook het tijdperk van de sierbestrating genadeloos toegeslagen en is, terwijl de laatste vissersbootjes door plezierboten worden vervangen, het aantal restaurants, hotels en dure appartementen verveelvoudigd.
De Golfe de Porto is samen met die van Girolata met het natuurreservaat van Scandola (waar de enige visarenden van Frankrijk broeden) door de UNESCO tot site international geklasseerd. Een mooie besteding van een rustdag is een bootexcursie naar dit reservaat.
Als verblijfsplaats is Porto een van de duurste van het eiland.  

Praktische info

Argentella
La Morsetta, 0495652524
 
Auberge Ferayola, 0495652525
Galéria
Les Deux Torrents, 0495620067 (juni t/m september)
Een stuk of 3 hotels, waaronder Le Filosorma, 0495620002  en Stella Marina. Er is ook een Gîte d'étape l'Étape Marine, 0495620302 (
maart t/m november)
Le Fango

Hotel restaurant Le Fango, 0495620187. A Farera (Chez ZéZé), 0495620187
Osani

  E Gradelle aan het eind van de zeer steile D424 (max. 15%!), het stijgingspijltje op Michelinkaart staat verkeerd om! 0495273201, open juni-sept
Partinello

Hotel Aria Marina, 0495261141  en ook Le Clos des Ribes

Serriera

Er is een gîte d'étape, l'Alivu, 0495104933 (Hele jaar open) en 4 hotels waarvan 2 aan het Plage de Bussaglia.
Porto

Sole e Vista, 0495261571. Prima camping met beschaduwde terrassen achter de supermarkt bij de brug over de Porto aan de entree van het dorp. Ook Les Oliviers iets verder aan de weg naar Ajaccio, 0495261449.
  Porto telt meer dan 20 hotels

 

Uitzicht vanaf de Col de Palmarella