Große Scheidegg, Berner Oberland van Kanton Bern, Zwitserland
 
De doorsteek van Meiringen via het Rosenlauital naar Grindelwald voert door een van de spectaculairste hooggebergte landschappen van het Berner Oberland. Omdat deze pasovergang bovendien voor doorgaand verkeer met uitzondering van postautos en aanwoners vanaf Schwarzwaldalp is verboden is dit een rit die in Zwitserland een onmiskenbaar hoogtepunt vormt van iedere fietsvakantie.

RosenlauitalDirekt na de afslag in Willigen slingert het kleine bergweggetje zich steil uit het Haslidal omhoog. (tegenwoordig kan ook vanuit Innertkirchen na 3 kilometer de afslag naar Geissholz worden genomen waardoor de stroken gravel, zie hieronder, worden omzeild) In meerdere haarspeldbochten met maxima van 12% en een enkele gravelstrook wordt de Reichenbach waterval bereikt ter hoogte van Gasthaus Zwirgi. Het is in het bulderende water van de Reichenbachfälle dat Arthur Conan Doyle zijn beroemde creatie Sherlock Holmes aan zijn einde liet komen. Bij Gschwantenmad verwijdt zich het Rosenlaui dal en openbaart zich het berglandschap van het Berner Oberland in volle glorie. Vooral bij het eindpunt voor het gemotoriseerde verkeer in Schwarzwaldalp is het panorama indrukwekkend. Op de voorgrond breken af en toe met donderend gekraak grote brokken sneeuw en ijs af van de Rosenlauigletscher. Vlakbij torenen de Wetterhorn (3701m) en Wellenhorn (3191m) omhoog. Iets verder zijn de markante toppen van de Schreckhorn (4078m) en Eiger (3970m) duidelijk herkenbaar. Na Schwarzwaldalp slingert de weg wederom in steile haarspelden door de alpenweiden verder omhoog naar de Große Scheidegg. Vanaf het terras van het hotel op de top is er een onvergetelijk uitzicht op de beroemde Schreckhorn, Eiger, Mönch en Jungfrau. De afdaling naar Grindelwald gaat vervolgens met piepende remmen in krappe haarspeldbochten.

Wielerhistorie
In 1999 passeerde de Ronde van Zwitserland voor de eerste maal de Große Scheidegg. Vanuit Bellinzona moesten achtereenvolgens de Gotthard Pass, de Susten Pass en de Große Scheidegg worden bedwongen. In aankomstplaats Grindelwald klopte de Italiaan Gilberto Simoni de latere rondewinnaar Francesco Casagrande in de sprint. Laurent Jalabert werd derde op 47 seconden.


Terug