Torre, Serra da Estrela, Portugal
 
Portugal’s hoogste berg is bijzonder populair bij dagjesmensen zodat vooral bij goed weer in de weekends en op feestdagen een forse stroom auto’s ronkend de berg opsukkelt! In de lagere regionen van de Serra de Estrela hangt dan de smog als een mistige deken boven het land zodat het tijdstip van beklimming beter zorgvuldig gekozen kan worden.

Er zijn drie verschillende beklimmingen mogelijk vanuit respektievelijk Seia, Manteigas en Covilhã welke laatste hier kort beschreven wordt.

Al in de bebouwde kom van Covilhã op 625 meter hoogte gelegen gaat het steil omhoog de flanken van de Serra de Estrela op. Het gemiddelde percentage tot Penhas de Saude (1500m) is ruim 8%, maar langdurige stukken van 10% vereisen zware inspanning. Na de camping (1030m) op 5 kilometer van Covilhã wijkt langzaam aan de begroeiing van bomen en struiken om plaats te maken voor paarse hei, gras en korstmossen. Boven de 1600 meter zijn jeneverbessen zo ongeveer de enige nog spaarzaam voorkomende struiken. De weg wordt geflankeerd door robuuste, rood-wit geverfde betonnen paaltjes die bij sneeuw als oriëntatie moeten dienen. Het troosteloos ogende wintersportoord Penhas da Saude is de enige plek waar voorzieningen zijn. In een verder kale omgeving zijn grote parkeerplaatsen links van de weg en onder meer een bar-restaurant, een soort jeugdherberg en vele andere onderkomens. In de zomer functioneert hier tevens een soort primitief kampeerterrein. Het meertje hier vlakbij was ooit een heus gletsjermeer. De weg vlakt af en daalt zelfs even na de afslag naar Manteigas (1600m) om een kilometer verder de draad weer op te pikken op weg naar de Torre. De laatste 5 kilometer voeren door een spectaculair maanlandschap van buitengewoon bizarre rotsen waarin met wat fantasie allerlei figuren zijn te ontdekken. Tussen de rotsen door reiken de vergezichten tientallen kilometers. De laatste kilometer naar de Torre vlakt de weg af om uiteindelijk te culmineren bij de 7 meter hoge toren waarvan de top exact de 2000 meter volmaakt. Hier staat tussen de onvermijdelijke toeristen santenkraam zelfs een permanente politiepost op de berg.

Wielerhistorie
De ronde van Portugal passeert regelmatig de Serra de Estrela. Zo werd in 1992 de 8e etappe van Portalegre via Covilhã naar de top van de Torre gewonnen door de Portugees Joaquim Gomes. In 1998 zegevierde na een identieke etappe Wladimir Belli bovenop de Torre, gevolgd door Vitor Gamito en de latere eindwinnaar Marco Serpellini.


Terug