Grand Ballon, Vogezen, Frankrijk
 
Op weg naar de Grand BallonDe Grand Ballon (1424 meter) is weliswaar de hoogste berg van de Vogezen maar de bijbehorende Col du Grand Ballon is met 1343 meter toch niet het hoogst befietsbare punt van de Vogezen. Dat is namelijk de 1362 meter hoge Hohneck waar een 1.5 kilometer lang weggetje met beroerd asfalt vanaf de Route des Crêtes naar toe voert. De Grand Ballon kan langs vier verschillende kanten worden opgefietst. Het grootste hoogteverschil levert echter de beklimming vanuit het Rijndal vanaf Soultz-Haut-Rhin via de Col Amic op. De andere opgangen gaan vanaf Thann via de Col Amic, vanaf Cernay over de Route de Crêtes en de Col Amic en tot slot via de Markstein waar je ook weer op diverse manieren kunt komen.

De weg vanaf Soultz is rustig en begint met een bijna vlakke aanloop van anderhalve kilometer waarna een gemeen bultje volgt. Tot de camping La Sapinière op kilometer 4.5 blijven de stijgingspercentages vervolgens onder de vier procent om daarna tot de Col Amic te schommelen tussen de vijf en de zes procent.

Op de Col Amic staat een van de vele oorlogsmonumenten ter nagedachtenis aan de gevallenen uit de Eerste Wereldoorlog die de Vogezen rijk is. De weg wordt nu duidelijk steiler en voert met een aantal haarspeldbochten door hoog opgaand naaldwoud. In de bochten liggen nog originele kasseistroken uit de Eerste Wereldoorlog. De laatste kilometers wijken de bomen om plaats te maken voor brem, hei en kale, dorre, rotsige Vogezengraslanden.

Eenmaal boven smaakt de bosbessentaart in het grote panorama restaurant buitengewoon, genietend van een drie sterrenvergezicht dat bij helder weer tot aan de Mont Blanc kan reiken. De eigenlijke top van de Grand Ballon, de hoogste berg van de Vogezen, kan alleen te voet beklommen worden. Iets onder die 1424 meter hoge top herinnert een monument aan de "Blauwe Duivels", het bataljon Vogezenjagers dat de Grand Ballon de hele Eerste Wereldoorlog in Franse handen wist te houden.


Terug